vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

Anne

Growing up

4 sep 2008 23:00
Jag har alltid sett mig själv som lite udda. Någon som inte riktigt vet hur man umgås, vad man pratar om, vilka man får prata med, när man får tycka om folk (jag bara gör det, och fort). Så länge jag kan minnas har jag stått lite vid sidan av, ställt mig lite vid sidan av, sett folk födas och dö och gifta sig och bilda familj, men aldrig reflekterat över att det där är något som rör mig. Något som jag förväntas förhålla mig till.

Men det är en del av livet. Man måste inte gifta sig och man måste inte bilda familj, men man måste förhålla sig till fenomenet på något sätt. Det går inte att bara fly från det och leka vattenkrig hela livet, även om man önskar att man kunde.

Jag har aldrig drömt om en familj. När jag var liten tyckte jag att det var lite barockt att mina kompisar pratade om vad deras barn skulle heta och hur många de skulle ha.

Men det slår mig att jag faktiskt skulle kunna bilda familj. Jag skulle kunna träffa någon som är fin och bra, och vi skulle kunna gifta oss, och sen skulle vi kunna göra ett gäng barn och bo i ett radhus och det skulle vara fart och fläkt och liv i största allmänhet. Många gör så. De allra flesta bildar familj. Familjen är en grundläggande enhet i mänskligt liv.

Jag vet inte om jag lyckas förmedla hur bisarrt det är för mig. Inte för att jag tycker att det är nåt fel på familjer eller så, och jag antar att det låter ganska commonplace att säga att familjer är vanligt förekommande, haha. Men jag kommer liksom från andra hållet i den här frågan; bilda familj har alltid varit en vuxengrej som faktiskt inte rör mig, som jag inte ska befatta mig med.

Och så plötsligt så är jag vuxen, och folk runt omkring mig är i full färd med att föda barn och gifta sig och köpa hus. Jag gläds med dem, det gör jag, och det är inte just att jag är avundsjuk heller, för vad hjälper det? Jag måste ändå leva efter mina förutsättningar, ta mig dit jag vill från den plats jag faktiskt befinner mig på, inte från någon fantasiplats i någon annans liv.

Och jag vet inte än om jag vill bilda familj. Jag menar, det är ju inte ens säkert att tillfället kommer att uppenbara sig, men ifall det skulle göra det. Så vet jag ännu inte om jag vill. Men jag har börjat tänka på det, litegrann, och det känns som en modig sak. Som något som jag flytt ifrån väldigt länge och nu sätter mig ner och möter. Något som jag vänder och vrider på, något som jag undersöker. Något som riskerar att bli en dröm och som därför riskerar att faktiskt inte gå i uppfyllelse.

* * *

Jag har egentligen inga drömmar. Jag vet inte varför, men kan väl tänka mig ett par anledningar. Antingen är det för att man faktiskt är väldigt sårbar med drömmar; ju mer man vill något, desto värre blir det om man faktiskt inte lyckas åstadkomma det. Jag är feg, helt enkelt.

Eller så är det för att jag har dålig fantasi.

* * *

Men min syster är hemma igen. Vi har seglat iväg på vår månad av sammanboende och prylkaos innan jag flyttar in till min alldeles egna lägenhet i oktober. Jag funderar lite på vad jag vill ha för möbler, och har lite ont i magen över hur jag ska få dit alla mina prylar (har varken bil eller körkort själv, och även om bekantskapskretsen bjuder på ett par körkort så är det himla ont om bilar...), och så vet jag inte om jag kan med att be folk hjälpa mig att flytta. Jag har inget emot att vara en god vän åt andra, och hjälpa dem med precis vad som helst, men när det är jag som behöver hjälp... så går jag i baklås.

Jahapp.

Men det jag skulle säga om min syster var iallafall att det trots kaos är gott att ha henne hemma. Vi pratar massor, särskilt hon, och när jag är borta hemifrån hela dagarna så blir det ändå disk.

Det har ändå sina ljuspunkter att bo tillsammans med någon.

Japp.

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


kobayashi: (4 sep 2008 23:34)
mycket av de första två styckena (och lite av det tredje också) hade jag kunnat skriva själv... jag relaterar. yes indeed.

sen skriver du på ett sätt som är distanserat och nära på en gång, vilket är lite spännande.

jag gillar att läsa, i think is what i´m saying :)

Lycklig: (5 sep 2008 10:25)
Samma här; jag känner också igen det där med att inte ha drömt om familj och hur jag ska ställa mig till allt familjebyggande som virvlar runt mig.

Anne: (5 sep 2008 15:25)
kobayashi: Jag vet inte om det är en generationsgrej. Peter Pan-generationen, som inte riktigt fått redskap till att växa upp. Fast vissa verkar ju klara det bättre än andra. ;)

Och tack! Jag är outsägligt smickrad. :D

Lycklig: Skönt att inte vara ensam iaf. :)

Tintomara: (5 sep 2008 16:00)
Det är inte så dyrt att hyra bil på Statoil. Eller kärra. Kolla upp det!
Skilllnaden på att ha familj eller inte består väl mest i att man i det första fallet måste ta hänsyn till andra än sig själv. Nog så svårt.
Är man ensam kan man göra som man vill. Men om alla resomerade så skulle vi dö ut förstås.

Garbo: (5 sep 2008 17:43)
OKQ8 är (iaf i Sthlm) billigaste uthyraren av små lastbilar, såna som man får köra med vanligt körkort alltså. Man hyr dem per 4 timmar och det är inte dyrt alls. Man SKA be om hjälp! Bjud alla som bär på pizza, smidigt när allt porslin ligger nerpackat och snabb energi åt trötta armar och ben!

Anne: (19 sep 2008 13:29)
Tintomara: Tack för tipset! Nja, jag tycker ju att det verkar som att det finns fler skillnader. T.ex. skillnaden mellan att föra sin genetiska och kulturella arvsmassa vidare eller inte göra det.

Garbo: Åh, bra tips! Tack! Och naturligtvis har du rätt. Fullständigt rätt. Jag brukar bli lite smått förorättad när mina vänner inte låter mig hjälpa till, så jag får väl göra mot andra som jag vill att de ska göra mot mig. ;)

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

Anne
600 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge Anne en ros

Annes senaste Ord

» Tiden går
30 dec 2012 09:58
» En klassiker
19 dec 2012 12:27
» Kvidevitt
29 nov 2012 20:56
» Söndag i dimma
11 nov 2012 11:06
» Nöjd student
7 nov 2012 09:48
» Allt hö, allt kött
2 nov 2012 08:52
» Ovanlig tid
28 okt 2012 16:12
» Skördar frukter
23 okt 2012 13:51
» Note to self:
22 okt 2012 22:07
» Bud från höstblötan
20 okt 2012 10:02
» Vidare, vidare, utan vidare
16 okt 2012 18:56
» Äntligen fredag
12 okt 2012 20:32
» Huddled Up
8 okt 2012 23:33

Dagens namn: Amalia, Amelie
:: reklam ::