vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

Anne

Ihmisen ikävä toisen luo

7 jun 2010 11:46
Regndag, ljuvliga dofter. Kaffet smakar kaffe igen, det känns inte längre fullständigt onaturligt att svälja ner saker i magsäcken, jag är hyfsat utvilad (kanske lite för utvilad, lite segdragen känner jag mig allt).

Det var nåt jag skulle skriva om och jag minns inte vad. En sån där tråd som jag haft med mig i några dagar eller så. Vad kan det ha varit? Oh well.

Jag läste ut Hav av Jan Morris igårkväll på bussen hem från jobbet. JM är tydligen en känd reseförfattare, jag kände inte till henne när jag hittade Hav på Uppsala English Bookshop för några år sen. Jag minns att jag la märke till boken för att jag reagerade på att den hette Hav, och ska inte det här föreställa en engelsk bokhandel va? Men sen tog jag ner den från hyllan, läste baksidestexten och konstaterade att den inte verkade ha mycket med stora vattensamlingar att göra.

Istället är det en reseberättelse från ett litet land som inte finns. En påhittad nation nånstans inom räckhåll för all upptänklig kulturell påverkan: greker, araber, turkar, kineser och mängder av andra nationaliteter har satt sina spår; ett förvirrande eklektiskt hopkok av stilar, kulturer, religioner...

Första delen av boken utgavs redan 1985 och handlar om hur JM gör sig bekant med Hav och dess invånare och beskriver sina intryck i en serie brev som publiceras i en tidning hemma i England. Hon går på upptäcktsfärd bland grekiska fiskebyar, fuskarmeniska trumpetblåsare, en märkligt åldershomogen sammanslutning av stadens intellektuella, "troglodyter" (grottmänniskor!) som håller till i bergen och verkar leva i märklig samklang med den vildsinta Hav-björnen, landets ryska historia som mest verkar bestå av lökkupoler och champagnefester... Ja.

Tjugo år senare gör JM återbesök i ett dramatiskt förändrat Hav, där en militärkupp banat väg för ett helt nytt samhälle, allt sammelsurium från alla historiens epoker är mer eller mindre utraderat från stadsbilden och ersatt med en likriktad strävan efter profit... och ändå finns där små stickspår, motsträvigheter, där finns det där som alltid finns. Människans lust till ett liv stick i stäv.

Åh, jag tycker om Jan Morris. För några veckor sedan blev jag påmind om att jag hade Hav i olästa bokhyllan när jag läste om JM i en blogg jag kikar in på ibland. Tydligen så föddes JM som man, och levde som man de första, jag minns inte, kanske 40 åren av sitt liv? En bra bit iallafall. Han levde och verkade, gifte sig med en kvinna han älskade, och var sedan tvungen att skilja sig från henne när han blev en hon eftersom det på den tiden inte var tillåtet med samkönade äktenskap. De fortsatte att leva ihop, och när lagen ändrades för ett par år sen så gifte de sig igen. De planerar att bli begravda tillsammans, under en gravsten med inskriptionen "Here lie two friends at the end of one life".

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

Anne
600 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge Anne en ros

Annes senaste Ord

» Tiden går
30 dec 2012 09:58
» En klassiker
19 dec 2012 12:27
» Kvidevitt
29 nov 2012 20:56
» Söndag i dimma
11 nov 2012 11:06
» Nöjd student
7 nov 2012 09:48
» Allt hö, allt kött
2 nov 2012 08:52
» Ovanlig tid
28 okt 2012 16:12
» Skördar frukter
23 okt 2012 13:51
» Note to self:
22 okt 2012 22:07
» Bud från höstblötan
20 okt 2012 10:02
» Vidare, vidare, utan vidare
16 okt 2012 18:56
» Äntligen fredag
12 okt 2012 20:32
» Huddled Up
8 okt 2012 23:33

Dagens namn: Holger, Holmfrid
:: reklam ::