mando
Bilar och bröd
31 jan 2009 18:30Idag har varit en riktigt produktiv dag. Var uppe ganska tidigt och tvättade och diskade, sen gav vi oss ut och övningskörde i två timmar. Det är en bit kvar till körkort men det går framåt iallafall! Jag märker att jag börjar få bättre simultanförmåga i trafiken; det går allt bättre att manövrera bilen, följa skyltar och titta efter cyklister, gångtrafikanter, övriga bilar osv, samtidigt. Målet är att hinna ta körkort innan bebisen kommer, inom 5 månader alltså. Så nu finns det inga ursäkter längre...
Sen åkte vi hem och lagade middag och bakade bröd. Hittills har jag faktiskt hållit mitt enda nyårslöfte; att baka bröd själv. En ny vana är att baka bröd en gång i veckan, och jag har upptäckt att det är riktigt roligt! Jag är absolut inte bra på att baka, men för första gången vågar jag prova att ändra recept och hitta på lite själv. Förra helgen gjorde jag ett brödrecept som blev väldigt lyckat. Jag tog ett recept från boken "Baka matbröd" och gjorde om lite... Det blir ganska ljust bröd men smakrikt, saftigt och lite "rustikt".
Detta blir 3 bröd:
2 dl havregryn
3 dl rågflingor
6 dl hett vatten
4 dl kallt vatten
2 tsk salt
1 ½ msk olja
1 ½ msk ljus sirap
50 g jäst
ev. 2-3 tsk brödkryddor
ca 1 ½ - 2 liter vetemjöl
Lägg havregryn och rågflingor i en bunke och häll över 6 dl kokande vatten, rör om och låt svalna 15 min. Rör sedan ner 4 dl kallt vatten, salt, olja och sirap. Kolla att temperaturen är 37 grader. Smula ner jästen och rör så den löser sig. Tillsätt ev. brödkryddor. Häll i vetemjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa i bunken under bakduk ca 45 min.
Knåda degen lite på mjölat bord och forma tre limpor. Lägg dem i en smord långpanna. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla bröden med lite vatten. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 50 min. Låt kallna på galler under en bakduk.
Sedan delar jag varje bröd i två halvor och fryser in.
Variation idag: 5 dl rågflingor istället för 3 dl rågflingor + 2 dl havregryn. Också gott!