vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

mando

Funderar på att bli vegetarian igen

8 mar 2013 01:26
Jag är egentligen övertygad för egen del. Det enda som gör att jag inte redan är vegetarian är familjen. Min man är inte beredd att helt sluta äta kött, och för sönernas del tänker jag att det kan vara bra rent näringsmässigt. Framförallt för Knoen (3,5 år), som äter rätt dåligt överlag just nu. Men hur förklarar jag då för honom att mamma inte vill äta kött?? Grubblar mycket över detta nu, så tips emottages tacksamt!
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Nitro: (8 mar 2013 09:53)
Du kanske kan bli köttminimalist själv, eller vegetarian men låta resten av familjen äta som de vill? Kanske kräver en extra gryta på spisen för att separera saker dock.

Tintomara: (8 mar 2013 10:12)
Barn gör inte som man säger, de gör som man gör. Men du kan ju prova vegetariska alternativ t ex falafel och se om det går hem hos Knoen. Det går ju att låta barnen vara vegetarianer, men det kräver nog mycket panerande och extrajobb, och det enda exemplet på det jag sett manar inte till efterföljd. Lille Johan, en riktigt ämlig vesen unge. Liten och klen och blek och förskrämd. Fast vad vet jag, det hade han kanske varit ändå.


Cocos: (8 mar 2013 18:13)
Är inne lite på samma spår just nu,varit vegetarian tidigare men äter numera fisk och fågel När jag tänker börja med mer vegetarisk kost igen kommer jag inte ens diskutera det med sonen utan bara göra det. Och han får äta det jag äter helt enkelt eller så blir det en extra gryta som Nitro säger. Frågar de kan man alltid säga att man inte tål eller vad det nu kan tänkas bli bäst för tillfället.
Vi har egentligen inte pratat om utan det har varit ganska naturligt om jag har ätit vegetarisk eller inte.Gör ingen stor grej av det är mitt tips!

Helia: (8 mar 2013 18:26)
Frågan är väl om man gör det till ett aktivt och genomgående val för barnens del. Är det okej att äta kött hos andra eller på dagis/i skolan, men att det inte serveras hemma - eller om man inte vill att de äter kött överhuvudtaget. Om det är det senare behöver man nog prata om det och ha en bra förklaring för både barnen och de som vill servera kött, annars är det som Cocos säger ingen större grej att bara köra på. Tycker jag. :)

Helia: (8 mar 2013 18:30)
Hoppsan, kommenterade åt ett helt annat håll än vad du skrev om egentligen! Jag leddes vidare av de andra kommentarerna.

Det kanske är otaktiskt att säga att du inte äter kött för att du bara inte tycker om det, då ges det ju fripass för barnen välja bort vilken mat som helst efter tycke. Samtidigt är anledningarna bakom vegetarianism rätt komplicerade för en 3,5-åring. "Det är nyttigare för mamma att äta grönsaker"? Rätt harmlöst att börja med i alla fall.

mando: (8 mar 2013 19:21)
Helia: Precis, det går liksom inte att säga "jag gillar inte..."! Men "jag tål inte" skulle ev kunna funka, han har en dagiskompis som är mycket allergisk så det vet han vad det innebär. Fast det är ju ljug, och då måste man avslöja det nån gång. Hm hm...

mando: (8 mar 2013 19:23)
Alltså resten av familjen kommer att fortsätta äta kött, fast vi kommer nog införa nån mer vegetarisk dag i veckan för allihop (har redan en vegodag/vecka). Jag skulle kanske kunna tänka mig att äta fisk nån gång ibland... Fast inte ur miljösynpunkt egentligen. Men det blir onekligen enklare då.

lingula: (8 mar 2013 22:33)
Har ju inga barn så full förståelse för om du tar mig med en nypa salt, men jobbade på förskola med 3-4-åringar där vi hade pedagogisk lunch så vi åt med barnen och jag är ju vegetarian och undrade hur det skulle gå. Och barnen frågade "varför får du annan mat?" och jag svarade "för att jag inte äter kött". Och det verkade de tycka var en fullgod anledning! Från en vegfröken på en annan avdelning fick jag höra att 5-6-åringarna inte var lika lätta att förklara för, tusen frågor! ;-)

gäst: (9 mar 2013 03:58)
Kan du inte ge barnen näringen i pillerform? Finns säkert någon undersökning som visar att det egentligen är ett mkt bättre alternativ än det naturliga sättet..

Robert: (9 mar 2013 08:52)
Köttfria dagar är väldigt bra. Jag och min sambo försöker äta fisk två dagar i veckan, soppa en dag kyckling en dag och kött en dag. vegetariskt resterande dagar. Det finns många fördelar med det. Inte minst hälsan, men också det att när vi väl ska äta kött kan vi kosta på oss ekologiskt, lite finare kött istället för falukorv och mamma scan....

PetG: (9 mar 2013 09:56)
Har familj med sambo och två barn och är den enda vegetarianen i familjen. Att jag inte VILL äta kött/djur fungerar helt utmärkt som förklaring för mina små. Vi pratar om det när de vill eftersom det kan skilja sig på våra tallrikar, men det är absolut inget konstigt eller något de har svårt att acceptera på något sätt...Vissa vill äta kött, vissa inte.. Lätt som en plätt!

mando: (9 mar 2013 22:53)
Tack för alla tips och uppmuntran!! Jag har egentligen redan bestämt mig, men min man är lite neggo för att han tycker det verkar krångligt att laga olika sorters mat osv... Men han får acceptera det. ;-) Han vänjer sig nog.
Och barnen - de kommer att fortsätta äta kött, kanske att vi äter mer vegetariskt allihop men de kommer nog att äta kött/fisk/fågel de flesta av veckans dagar. Jag är inne på att helt enkelt säga att jag är vegetarian, och då äter man inte kött. Får se hur det går!

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

mando
515 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge mando en ros

mando har skrivit om

Jobb känslor Kärlek bröllop Bakning Gravid Barn

mandos senaste Ord

» Mer om hårtvätt
30 apr 2013 22:39
» Pip
17 apr 2013 23:49
» Nån som provat NoPoo?
21 mar 2013 14:29
» I will if you will!
9 mar 2013 23:00
» Delar vidare det här
6 mar 2013 14:24
» Siena
23 feb 2013 23:13
» Mål-lös
24 jan 2013 17:05
» Fortfarande deppig mamma
5 jan 2013 08:50
» Säger som Anne
21 dec 2012 04:35
» Glad bebis men deppig mamma
1 dec 2012 01:03
» Tittar på foton
19 nov 2012 21:07
» Sparkade ut Jehovas
23 okt 2012 00:09

Dagens namn: Botvid, Seved
:: reklam ::