vad är ord? | s:info | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

vad innehåller din matlåda?


9 sep 2010 19:13
Jag har lyckats undvika matlådor i alla dessa år men nu är det tyvärr dags att börja använda dessa små plastlådor. Jag tycker inte om att äta uppvärmd mat, jag äger inte ens en micro. Jag vill dessutom göra någonting annat när jag kommer hem än att fundera på vad jag ska äta imorgon. Dessutom tycker jag inte om att planera mat innan (eftersom jag aldrig vet vad jag är sugen på att äta och någonting annat än just det vill jag inte äta) och jag tycker inte heller om när okända människor ser vad jag äter. Eller hur jag äter. Eller hur mycket jag äter, hur snabbt jag äter, med vilken hand jag äter. Ni ser, det finns anledningar till att jag har undvikit matlådor in i det sista.

Jag kan möjligtvis komma på 4-5 rätter som jag kan tänka mig att ha i matlåda men sedan då? Jag inbillar mig att människor har spännande smaker och nya dofter varenda dag i sina matlådor. Att det granskas av alla i närheten och att det märks ifall man har samma rätt, dag ut och dag in.

Jag är väldigt nyfiken på andras matlådor:
Har ni rätter som måste värmas eller som ni äter kalla? Nya maträtter varenda dag? Hur ofta upprepar ni samma maträtt? Vad har ni för rätter i matlådorna?
Kommentarer

Tintomara: (9 sep 2010 20:47)
På den tiden det begav sig gjorde jag ofta pastasallader av olika sorter. Kokade pasta, wokade bacon, lök, grönsaker eller vad jag hade till hands. Svamp, majs, ja, du vet. Blandade i pastan och t ex tomatbitar (de små cocktailtomaterna blir fina) och fetaost, gärna i olja med vitlök och oliver. Det brukade bli nog till 4 - 5 lådor. Man kan variera dem rätt mycket. Vackert bli r de tockså. Persilja t ex kan man ha i en liten burk bredvid och strö över. Jag har egenodlad, i alla fall när det är säsong. Sen när man kör det i mikron smälter fetaosten och det blir jättegott.

Aurora: (9 sep 2010 21:27)
Pasta & Sojafärssås
valfri paj + sallad
Quorngryta och ris/couscous
Potatismos och gourmetbullar

Och så kanske du kan köpa lunch på nån lunchrestaurant ifall du inte känner för maten i din matlåda.

Anne: (9 sep 2010 21:29)
Jag brukar laga massor när jag väl lagar mat, och så fryser jag in i lådor. Försöker ha ett par olika rätter i frysen samtidigt så att jag får åtminstone lite variation, men ofta äter jag samma sak ett par dagar i sträck. Till favoriterna hör linsgryta i lite olika varianter, pasta med tomatmorotsås, pasta med sojafärssås, chili med ris och sojakorvstroganoff med ris. Ibland livar jag upp stämningen med någon gratäng eller så.

Frysa in och sen värma upp mat förstör ju förvisso en del av näringsämnena, men det är billigare än att köpa färdigrätter och förmodligen nyttigare också, trots allt. Jag känner mig iallafall rätt välnärd. ;)

lejonhjärta: (9 sep 2010 22:06)
tack för era svar! :) vill gärna ha fler svar & tips!

jag har inga problem med att näringsämnena försvinner i micro (förstå mig rätt!) utan anledningen till att jag inte gillar uppvärmd mat är för att jag inte tycker att det smakar bra eller värms bra; antingen är det gummiaktigt eller så är det frost i mitten. jag har aldrig klarat av att göra storkok och frysa in utan alltid lagat mat och ätit direkt.

det allra bästa vore om jag kunde hitta en massa rätter som man kunde förbereda kvällen innan, ha i kylskåpet och sen äta utan att behöva ha det i micron. som kall pastasallad, sallad och kalla pannkakor, typ. men att varva de tre sakerna 5 dagar/veckan i 52 veckor skulle nog göra att jag tröttnar rätt snart, tyvärr.

sedan vill jag ändå göra egna matlådor istället för att äta ute för utbudet på vegankost här är obefintligt om jag inte väljer köttbullar och potatis utan köttbullarna ;)

hela matlådesituationen blir väl inte enklare med tanke på mitt smått komplicerade förhållande till mat men förhoppningsvis kommet jag kunna hitta några rätter som jag kan variera emellan.

som sagt, mera beskrivningar på matlådeinnehåll vore roligt! :)

Anne: (9 sep 2010 22:14)
Har du kollat upp den här raw food-grejen som är så poppis nu? Låter ju som exakt din sorts grej, tycker jag helt spontant och utan att vara särskilt insatt. :)

lejonhjärta: (9 sep 2010 22:30)
anne: jag har tänkt på det också! men jag tycker att det är jättesvårt att hitta någon bra receptsamling på internet - någon som har något tips? sedan kan man ju bara slänga ihop en sallad och kalla det för raw food men jag skulle vilja ha "riktiga" recept så att jag får tips om vad man kan äta så att det både blir gott, varierande och innehåller sådant som ger energi/näring.

lisa: (9 sep 2010 22:53)
alltså jag å andra sidan älskar ju matlådor... jag gör massor mat och fryser in. det är enda sättet för mig att se till att jag hinner och orkar äta vettigt. ofta gör jag tex många bönbiffar och fryser in. eller en jättemängd lasagne. men om du inte vill behöva frysa och värma upp maten så är ju matiga sallader toppen. tex rökt tofu är jättegott kall i sallader! inte minst i potatissallad. en dijonsenapdessing till och det blir mumma! angående raw food så finns det tex en del bra recept i "vego deluxe" av daniel rolke. tex en rå lasagne som faktiskt är riktigt riktigt god! har för mig att det finns en del raw food-recept även i veganias (nina anderssons) kokbok, "vegania - din bästa vän i köket".

lisa: (9 sep 2010 22:54)
(och alltså jag förstår ju att du är rädd för att bli trött på sallader... men man kan ju variera väldigt mkt iaf)

lisa: (9 sep 2010 22:55)
nina/vegania hittar du ju för övrigt om du inte vet det på vegania.net

Princess: (9 sep 2010 23:24)
Jag känner precis likadant för matlådor, vilket gör att jag hellre äter havregrynsgröt eller fil och müsli eller köper mat till lunch... För man vet ju liksom inte vad man är sugen på... Men jag VET att alla andra inte har tjusiga matlådor med varierad mat varje dag, inte om man tittar på mitt jobb i alla fall! Där är det snarare spaghetti och mamma scans köttbullar, icas köttbullar och färdig potatissallad, blodpudding och lingonsylt eller andra mixade färdigrätter. OM man nu ska ha matlåda så tror jag på det här med storkok, som tex. lasagne, gratänger, grytor, köttfärssås, en hel massa biffar att variera med pasta, potatis, linser etc.

lejonhjärta: (10 sep 2010 20:36)
tack för alla svar!
lisa: jag önskar också att jag älskade matlådor, det hade underlättat mitt liv! tack för recepttipsen, jag ska verkligen försöka att hitta lite raw food-recept som känns bra, jag tror att det är min grej när det gäller matlådor.
princess: skönt att höra att matlådeinnehåll kanske inte är så överarbetat som jag tänker att det är! :) jag skulle kunna variera mellan typ fem rätter och inte klaga över det men jag är väl lite nojig över vad alla "lunchkollegor" skulle tycka om det. egentligen bryr sig nog inte människor men eftersom mitt förhållande till mat är lite svajigt minst sagt så tänker jag att alla är lika matfixerade som jag är.

eMissen: (11 sep 2010 15:50)
matlådor: googla bento, där finns en hel del tips. en hel del galna "men gud hur hinner folk"-tips men också tips på bra kall näringsrik mat. ofta kan man bygga ihop sin lunch på smårester, så man får ett litet litet smörgåsbord/buffé till lunch. när jag började googla bentosar fick jag iaf ny inspiration till mina matlådor och hur jag skulle få mat till dom, för i längden blir det trist med alltid gårdagens middag i lådan tycker jag. jag har haft brist på frys och kyl så jag har inte kunnat storkoka... För varm mat finns ju mat-termosar, och även här finns en del att hämta i bento-världen. De flesta mattermosar jag ser är gigantiska och bara liksom ett utrymme. så om man värmer pastan och såsen är pastan gegga lagom till lunch... jag har hittat en bento-termos med olika fack som underlättar lite. men då måste man ju ändå värma maten på morgonen, den håller sig inte varm sen middagen och fram till nästa lunch.

raw food: jag har experimenterat en del, och man kan klara sig ganska långt på egen uppfinningsrikedom! många av de recept jag har stött på ska låtsas vara lagad mat fast det inte är det och det blir sjukt bökigt, men det är klart det är värt att kolla upp... har man tid och lust för den formen av raw food är det ju bara en bonus. en svensk guru har varit rene voltaire och hennes kokböcker (har inte köpt några produkter, priserna och marknadsföringen skrämmer mig), men allra mest internet och amerikanska raw food-bloggar. att tänka på är att använda grönsaker som innehåller mycket näring, och blanda hejvilt. istället för isbergssallad, mörkt gröna salladsblad till exempel. vad som man ofta missar och måste tänka på att få med i måltiden är fett och protein, avocado och nötter för fett och groddar för protein kan vara bra källor. tydligen ska vitkål innehålla mer protein än man tror också. En annan stor utmaning med raw food är den svenska vintern. Jag är inte råkostare längre för det blev lite för bökigt med den nivån jag ville hålla, men tiden med råkost har gjort mig mycket mer kreativ med grönsaker och sallader så jag kan bara rekommendera!

isis: (11 sep 2010 16:33)
skitgod och matig sallad som funkar perfekt så här på hösten: kokta kalla rödbetor, spenatblad eller ngn annan salladsaktig växt samt linser eller matvete. till det någon god ost tex fetaost, halloumi, eller tofu om det ska vara veganskt. avocado kan med fördel också skivas i.
annars kan man ju pimpa upp havregrynsgröt rätt rejält med torkad frukt och nötter om man gillar det. då kan man ju ha en sån blandning ståendes och så är det bara att hälla på vatten och micra. jag blir iofs inte lunchmätt på gröt, men fatta vad jag ätit det om det hade stillat min mitt-på-dagen-hunger!

lejonhjärta: (11 sep 2010 22:18)
emissen: tack för inspiration! har du några bra raw food-recept eller bra bloggar? de jag har hittat är antingen ganska förvirrade eller extremt avancerade. problemet med vintern antar jag är att utbudet blir mindre samt att det blir dyrare, eller?

lejonhjärta: (11 sep 2010 22:20)
isis: mmm, rödbetor! tyvärr blir inte jag heller särskilt mätt på gröt - jag förstår inte de som äter gröt till frukost och påstår att de är mätta tills de går och lägger sig, typ.

Anne: (11 sep 2010 22:38)
Haha, jag fattar inte heller grötmättnaden! Jag äter förvisso gröt till frukost, men då är den pimpad med både valnötter och diverse frön. Dessutom får den alltid sällskap av ett kokt ägg, annars skulle jag aldrig klara mig till lunch. ;)

lejonhjärta: (11 sep 2010 23:11)
visst blir man lurad av gröt som påstås göra en så mätt att man orkar bestiga ett berg eller två? jag är uppväxt med gröt till frukost och åt det säkert 10 år tills jag kunde protestera och faktiskt bevisa att jag kände mig mätt lika länge om jag åt två rostmackor ;) undrar om det finns människor som verkligen blir mätta på gröt eller om de lurar sig själva? för det kan ju inte heller vara meningen att man ska äta 3 kastruller med gröt för att bli mätt. många grötfunderingar en lördagkväll! ;)

eMissen: (12 sep 2010 06:40)
raw food-bloggar från förr:
http://rawdorable.blogspot.com
och
http://www.welikeitraw.com/rawfood/

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

lejonhjärta


244 ord
» Profil
» RSS
««[bläddra]»»
lejonhjärtas senaste Ord
» onsdag
21 aug 2013 21:56
» semester
5 aug 2013 12:26
» snart augusti
23 jul 2013 22:26
» Renoveringskaos
10 jul 2013 18:12
» fredag
14 jun 2013 22:45
» nödord
26 maj 2013 22:58
» Kära bullen, pt 2
15 maj 2013 14:11
» Kära bullen
14 maj 2013 20:25
» finfredag
3 maj 2013 19:38
» livet, alltså
5 apr 2013 14:08
» tisdag
19 feb 2013 20:38
» livet
6 feb 2013 15:14
» Söndag
20 jan 2013 13:04
» söndag
6 jan 2013 14:04
» torsdag
27 dec 2012 14:55

» Arkiverat

Dagens namn: Esaias, Jessika
:: reklam ::


:: reklam ::