vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

PetG

feminismfrustration

24 apr 2014 21:41
Det finns så mycket jag brinner för, bland annat klappar mitt hjärta för feminism och genusfrågor. Just nu känner jag mig rätt frustrerad över glappet till min make i dessa frågor. Ja, han är feminist, men det är så svårt att känna sig förstådd ibland eftersom glasögonen är så olika. Det känns som om det är svårt att tillsammans utveckla tankarna eftersom han inte alltid förstår grunden till mina tankar. Jag vet inte hur det är att växa upp som man och han vet inte hur det är att växa upp som kvinna.

Jag vet att jag under min uppväxt önskade att jag fick anorexia. Jag försökte kräkas genom att stoppa fingrarna i halsen, har ALLTID tyckt att jag är för tjock (vare sig det står 56 eller 68 på vågen), har haft sex fast jag inte vill, haft ångest för att jag känner mig värdelös för att jag inte vill ha sex... För normen har alltid varit smal, snygg och sexuell... Fan, alla situationer med en kvinna med i bilden blir sexualiserade (- ordet som skrevs om upprörda känslor om en kvinnas orakade könshår i omklädningsrummet på gymmet är ju bara ett exempel..).

Ja, vi är rörande överens om att världen är sjuk eftersom våldtagna kvinnor får bära ansvaret för att de är utsatta, att förövaren inte bär ansvar för att han inte förstod.. Men, mina känslor går så mycket djupare än så. Och när jag tänker på strukturerna som gör att samhället är som det är, har jag känslor och tankar kring det från barndomen som ibland är svåra att förklara om man inte levt dem själv.

Ah, egentligen är jag just nog förbannad och frustrerad.. typ.. och vill häva ur mig det till er.

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Althea: (24 apr 2014 21:51)
Tack för att du delade. Kan känna samma.. Det är knepigt då man lever det till skillnad från att kanske förstå. Kram

semla: (24 apr 2014 22:12)
I know. <3

Kleo: (25 apr 2014 08:46)
Prata, prata, prata... min man överraskade mig häromdagen när vi hamnade i en liknande diskussion och han plötsligt sa "Jag har ju inte tokningsföreträde i en sån här fråga, men så här tänker jag".
Stor igenkänning på din text för övrigt.

Loskyn: (25 apr 2014 18:15)
Är det så stor skillnad verkligen? Är inte även men tämligen sexualiserade nu? Verkar som dina problem kanske ligger på ett djupare plan än samhället i stort? Känns som människor gärna vill lägga skulden på andra än sig själva. Ok, jag var otrogen men Svenne bjöd på så mkt alkohol så jag blev för full.. Ligger du med någon så väljer ju du att ligga med någon. Väljer du att inte ligga med någon, så är ju även det ditt val. Eller?

Loskyn: (25 apr 2014 18:17)
Förutom de som blir våldtagna såklart. Det är alltid fel, nej är nej och det skall respekteras.

semla: (25 apr 2014 21:33)
Loskyn: Samhället är ju den mest ihärdiga, omfattande och ljudliga rösten vi har i vårt liv. Det är i stort sett ständigt närvarande i våra liv, och ger oss dagligen tusen signaler om hur vi bör tänka, känna och vara. Självklart formar det oss. Frasen "Verkar som dina problem kanske ligger på ett djupare plan än samhället i stort?" blir ur det perspektivet helt obegriplig? Vi måste ständigt förhålla oss till vad vår omgivning kommunicerar till oss. Och skillnaden mellan vad samhället kommunicerar till flickor och pojkar är STOR.

semla: (25 apr 2014 21:35)
...och de implicita kraven på kvinnor och män är förstås också väldigt olika.

PetG: (26 apr 2014 00:54)
Semla/Althea/Kleo: Tack för era kommentarer!
Loskyn: Ingen alkohol i bilden och inga problem på djupare plan, bara ett yngre jag som försökte göra vad som förväntades av mig (av omgivning/media/osv =samhället). Så ja självklart väljer man själv- men VARFÖR väljer man det man gör? Såg inte samma saker då som jag ser i efterhand. Så jo, jag tror att våra val påverkas av normer och förväntningar. Jag tror också att man i vissa åldrar har en större önskan att passa in, och därefter försöker följa den roll man blivit tilldelad sedan födseln. Det är lättare för mig som vuxen att kritiskt granska mina val och varför jag gör dem, men fortfarande inte lätt. Men som tonåring skulle det för mig vara svårare att göra valet att sticka ut från normen.

Om kvinnliga orakade armhålor förtjänar att hamna på löpet 2014, hur lätt hade det varit att vara den enda tjej med orakade armhålor som tonåring 20 år tidigare?

PetG: (26 apr 2014 01:12)
Losky: Även om män skulle bli mer sexualiserade är ju min önskan om att kvinnor (och män!) sexualiseras i MINDRE utsträckning. Två fel gör ju inte ett rätt (även om jag inte tycker att just den matchen på något sätt står i närheten av 1-1, snarare 100-1). Det handlar för min del inte alls att skylla ifrån mig och lägga ansvaret på andra, utan att med en annan blick analysera mina val och varför jag gjorde de val som jag gjorde (som JAG gjorde, inte som någon tvingade mig att göra!). Varför gjorde jag val som jag inte mådde bra av? Varför kunde inte min bästis visa sig utan smink för sin pojkvän? Varför blev en killes tafsande en komplimang? osv osv.

Och det är den känslan som jag upplever som svår att förmedla till en som inte levt en kvinnas liv under uppväxten. En tafsande man var ju en vinst! Såklart man står på samma plattform med olika glasögon idag!

Tack för din kommentar! Det är bra att behöva utveckla sina svar även om jag inte vet om jag lyckas denna sena timme ;)

Althea: (26 apr 2014 09:45)
Vi lever i ett patriarkat. Kvinnor är underordnade män i samhället. Annars skulle ett nej vid våldtäkt bli dömt till våldtäkt men det blir det inte. Männen frias. Flickan kvar med skuld och skam. Kvinnor har lägre lön än män inom samma yrke. Det är inte acceptabelt. Fler kvinnor än män går högskola ändå är männen mer representerade på höga röster. Läs på lite om de strukturer som gör att män väljer män och kvinnor väljs bort. Eller bara det inte faktum att vi får stå ut med sexuella trakasserier i betydligt högre utsträckning än män och vi ska se det som en komplimang och reagerar man är man en surfitta eller bitterkärring. Män har tolkningsföreträde. Volleybolltjejers shorts kortas ned för att dra ner publik. Tjejer i tennis har korta kjolar. Allt med kvinnor ska seXualiseras för männens blick och är hon inte sexig utan gud förbjude har hår under armarna så lynchas hon. Så nej. Man skyller inte så andra. Vi lever i sjuka strukturer som män aldrig kan förstå för de sitter på toppen

semla: (26 apr 2014 10:59)
Var tredje sjuårig flicka har försökt att banta och flickor och flickor är kraftigt överrepresenterade gentemot pojkar vad det gäller ätstörningar. Män står för huvuddelen av allt våld i samhället, och ca 20 kvinnor dödas av sin partner varje år. Det är inte fria val vi pratar om här, En väljer inte själv att svälta sig till döds - inte utan att ha blivit matad med budskapet att en inte duger som en är. En väljer inte heller att bli ihjälslagen av den en står allra närmast i livet. Det handlar om indirekta krav från omgivningen, budskap om vad vi förmår, vad vi är värda och borde vara. Det influerar oss när vi väljer våra matvanor och när vi väljer vår partner och när vi funderar på om vi skulle klara av att bryta upp från ett destruktivt förhållande och huruvida vi kanske inte var värda det där strypgreppet ändå? Vi var ju faktiskt lite uppkäftiga och den stackars mannen har ju så svårt att kontrollera sina lustar och aggressioner!

bingo: (26 apr 2014 12:19)
Häromdagen läste jag någonstans på internet (vilken underbar källhänvisning): ALLA män antastar inte kvinnor, men ALLA kvinnor har antastats av en man.

Det tycker jag visar lite på de olika perspektiven och utsträckningen.

Loskyn: (26 apr 2014 20:34)
Och allt man läser på internet är ju naturligtvis sant.. Tror det finns många kvinnor som inte blivit antastade av en man. Tycker många män är tuktade av argbiggor hemma som bestämmer allt och kontrollerar allt mellan himmel och jord. Säger inte att det inte finns ett problem med att män frias i våldtäktsrättegångar där de givetvis borde ha fällts. Människor som har så stora problem med sin självkänsla att de gör våld på sig själva för att de tror att de på så sätt behagar andra borde söka hjälp. Jag vet att idealet är att ha magrutor, jag har inga. Jag vet att idealet är att alltid vilja ha sex, jag vill inte alltid. Jag vet att man förväntas ha ett fint hus och köra en fin bil, jag gör inget av det. Jag ser fina bilder på ett omslag i affären, jag ser inte ut sån men har vett nog att begripa att det där är fejk och inget man kan uppnå eller ens behöver försöka uppnå. Fint jobb, man/fru, fin bil, ungar och sommarställe mm mm. Listan kan göras oändlig. Man måste själv finna sin roll och känna att man duger och ta ansvar för vad man gör mot sig själv och andra. Lite nyfiken på varför du låter din mans uppfattning spela så stor roll för dig. Behandlar han inte dig väl? Måste han tycka som du?

Loskyn: (26 apr 2014 20:35)
semla: Var tredje 7 åring? Var har du hittat den undersökningen?

Althea: (26 apr 2014 20:48)
Loskyn: vad konstigt att få den kommentaren av en man som inte en enda dag levt som kvinna. Vuxit upp som flicka. Haft de krav och outtalade krav på oss. Kom tillbaka då du läst lite genusvetenskap och kan i alla fall ha en liten chans att kunna sätta dig in. Din kommentar visar både på okunskap och noll inlevelseförmåga och framför allt en översittarsyn som är tragiskt ingrodd. Läs på gör om gör rätt

semla: (26 apr 2014 23:00)
Loskyn: Jag mindes fel. Endast (heh!) var femte sjuårig flicka har försökt banta. Men var tredje "uppgav att de någon gång haft en önskan att bli smalare". http://www.uu.se/nyheter/nyhet-visning/?id=85&area=&typ=pm&na=disputation&lang=sv&fromSiteNodeId=43832
F ö kan jag meddela att du som individ är helt ointressant i sammanhangen. Det kanske kommer som en chock för dig, men det är inte dig vi diskuterar här. Detta har inget med individer att göra, det handlar om strukturer. Läs på, det är ganska tydligt att du inte ens har grunderna klart för dig här, och då finns det risk att du bara fortsätter avslöja din egen skriande okunskap. Okunskap + arrogans är ingen vacker syn...

semla: (26 apr 2014 23:12)
Loskyn Läs även bingos kommentar ovan. Alla kvinnor jag känner har faktiskt blivit antastade av en man minst en gång. Det är helt sjukt, men det har man liksom lärt sig att det är rätt normalt. I högstadiet blev jag och flera andra tjejer i klassen tafsade på flera gånger dagligen. Jag brukade försöka smälla till den aktuella förövaren, men i övrigt fick det noll konsekvenser. Ingen lärare orkade någonsin säga ifrån och det var ett naturligt inslag i skolvardagen. Detta skriver jag för att ge dig ett litet exempel på de signaler omgivningen gav oss ungdomar om hur världen fungerar och vad som är okej och naturligt.

PetG: (27 apr 2014 22:47)
Losky: suck. Ja du, tror du måste ta och läsa om, läsa rätt.. punkt.

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

99 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge PetG en ros

PetG har skrivit om

Vikt challenge Ord Nödord resa Sex trött Yoga vänner Relationer dröm sexsnack Mamma känslor Ätstörd

PetGs senaste Ord

» Dröm inom mig
11 jun 2015 16:46
» Dimma.
28 maj 2015 21:41
» Bokhyllepersonlighet
6 dec 2014 21:22
» Tittarfråga 2
2 dec 2014 19:22
» Tittarfråga
17 aug 2014 11:43
» Närhet
7 aug 2014 01:30
» :5
20 jun 2014 23:24
» :4
19 jun 2014 19:48
» :3
19 jun 2014 19:45
» :2
18 jun 2014 18:12
» I did it! :1
16 jun 2014 20:55
» Yoga 100
16 jun 2014 19:59
» feminismfrustration
24 apr 2014 21:41
» hepp
10 apr 2014 21:33
» GGhhhaaa!
13 mar 2014 21:54

Dagens namn: Torbjörn, Torleif
:: reklam ::